SvenskaEnglishDeutsch
tennis_980

Se och göra

Under er vistelse på Mauritzberg finns det många aktiviteter att välja mellan. Klicka på rubrikerna nedan för att läsa mer om varje aktivitet.

Aktiviteter

Bad

Från slottsbryggans badstege kan du bada i Bråvikens friska vatten. Vattnet är två meter djupt. 

Bastu

För slottsgäster erbjuder vi gratis att bada bastu och njut av havsutsikt på en och samma gång! I slottets norra flygelbyggnad, i suterrängvåningen, ligger den trivsamma bastuavdelningen. Bastun är utrustad med duschrum, omklädningsrum och bastukammare för mysiga eftersittningar. Här är det enkelt att koppla av.

Bastuflotte

Boka vår bastuflotte för ert gäng! Ett underbart sätt att koppla av vid Bråviken.

Pris för att hyra hela flotten exklusivt är 1200 kr för max tre timmar

I priset ingår uppvärmning av bastun, ved och hinkar av vatten.
Flotten har kall dusch (vill man ha skölja av sig i varmt vattnen, får man värma upp hinkar med vatten).
Det finns inte någon toalett på flotten.
Inne i bastun finns det plats till 6 personer samtidigt.

Boule

I parken finns en boulebana. Spela ett av världens äldsta spel, med anor från Egypten. 
I boule tränar du upp smidighet, balans, bollsinne och psykisk styrka. 
80:-/ klot. Gratis för våra hotellgäster.

Biljard & Bibliotek

I Mauritzbergs bibliotek finns cirka 2 500 band, i en anrik boksamling från 1600–1800-talet. Här finns också ett gammalt biljardbord, som du fritt kan använda som gäst hos oss.
Det var Birger Mörner som lät installera biblioteket på dess nuvarande plats. Här samlades den tidens litterära personer som Fröding, Strindberg och förstås stamgästen Verner von Heidenstam.
Den största delen av böckerna är dock inte från det ursprungliga mörnerska biblioteket. Det berättas nämligen att fru Hanna Lindmark, som ägde slottet under 1930-talet, var orolig att Birger Mörners franska böcker skulle innehålla osedliga historier. Eftersom hon inte behärskade franska, gick det inte att plocka ut enstaka böcker, utan hon anbefallde trädgårdsmästaren att ro ut och sänka hela biblioteket i Bråviken. Lyckligtvis är denna historia inte sann. Det värdefulla mörnerska biblioteket finns nämligen välbevarat vid Örebro universitetsbibliotek.

Fiske

Pröva fiskelyckan från klipporna eller ute till sjöss. Egen fiskeutrustning krävs.

Golf

Spela en golfrunda i ovanligt vacker miljö! Bara några hundra meter från slottet ligger vår egen golfbana, Mauritzberg Golf Course. Du får unik tillgång till golfbanan, med 18 utmanande hål. För dig som inte spelar golf, erbjuder vi introduktionskurs på driving rangen eller varför inte en puttningstävling på övningsgreen.

 

Historiska naturstigen

Här kan Du njuta av en promenad i naturskyddat område och samtidigt lära känna växter och träd. Information finns längs stigen och inte så långt från slottet finns bland annat en spännande historia om "björngraven"!
Klicka här för karta (pdf)

 


Kanot och Roddbåt

Vad är mer lugnande än att ta en kanot- eller roddbåt på Bråvikens skimrande vattnen?
150:-/ 2 timmar. Gratis för boende gäster.

 

Musikrummet

Ett rum där du kan höra historiens vingslag. Här, i slottets eget vardagsrum, finns en skönt klingande flygel och bekväma soffor. Musikrummet kan användas till mindre konserter eller för att njuta av musik via slottets musikanläggning. Kanske vill du bara sitta här i goda vänners lag, spela sällskapsspel och avsluta middagen med kaffe och något gott därtill.

Musikrummets väggar är fyllda med porträtt av historiska personer, som har mer eller mindre nära koppling till Vikbolandet och Mauritzberg. Porträttet ovanför spisen visar en prydligt klädd herreman vid namnet Claes Ekeblad. Han återuppbyggde Mauritzbergs slott efter ryssarnas härjningar 1719. Därför finns det ett ekeblad i Mauritzbergs vapen.  I musikrummet finns också ett porträtt av Oskar I, en kopia av originalet som hänger på Gripsholms slott. Konstnär var Frederic Westin, som levde i början av 1800-talet.

Promenadslinga/ Nordic walking

För den som önskar lite mera motion så är denna slinga ett utmärkt alternativ. Du får en stärkande promenad som startar bland de nybyggda husen men som snabbt övergår till lugnet i golfbanans vackra miljö. Du kan välja på två alternativ,antingen 4,5 eller 5,5 km. Stavar kan du låna från reception som boende gäst. Annars 80:- / 2 timmar.

Klicka här för karta (pdf)

 


Tennis

I slottsparken finns två banor till förfogande. Övernattande gäster spelar grattis och annars kostar banhyran 50:- och hyrning av rack & boll 40:-/ pers. 

 

Utflykter

På Vikbolandet finns också andra naturnära sevärdheter, som Kolmårdens Djurpark, Stegeborgs slottsruin och Göta kanal i Mem och Söderköping.
Vi vill också rekommendera ett besök till Zarah Leandermuseet i Häradshammars Bygdegård, Visätter Kalkon, Sänkdalens Glass, Vikbolandsstruts och Vikbolandets
Hjort & Vilt/Ormsätter Honung.

Områdeskarta

omrade_karta_310
 Mauritzberg Områdeskarta
Ladda ner i pdf

Naturstigen

naturstigen_11_310
 Naturstigen karta
 Ladda ner i pdf

Karta över närområde

karta_naromrade_310
Karta över närområde
Ladda ner i pdf
YouTube
Mauritzberg AB
Mauritsbergsvägen 5
61031 Vikbolandet, Norrköping

Tel: +46(0)125 50100
E-post: info@mauritzberg.se
Webmail