Hyllning till en lady och entreprenör
Liisa Lipsanen fyllde hedervärda 80 år den 20 september 2020.
Då Liisa fyllde 80 lyfte vi fram henne istället för Mauritzberg. Visst har hon åstadkommit ett storartat ställe för hotell- och konferensgäster, golfare och villabyggare, men vem är hon själv. Vad är det som drivit henne att bygga upp ett modeimperium, men först och främst en underbar familj med man och tre barn. Och ett ståtligt hus i ett av Helsingfors finområden. Och att sedan, mitt i livet börja en helt ny bana i grannlandet Sverige. Detta är vad vi firade när hon fyllde 80.
Från Kouvola (Finland)
Liisa såg dagens ljus 1940 i Finland. Vinterkriget mot Sovjetunionen var avklarat med stora finländska förluster, men inte krigstillståndet i sig.
Hon växte upp i den lilla staden Kouvola, en järnvägsknut mellan Lahtis och Villmanstrand. Där fick hon företagandet med modersmjölken. Föräldrarna hade en modebutik som döptes efter familjens efternamn Seppälä. Det var naturligt att Liisa efter studentexamen i Kouvola fortsatte till Handelshögskolan i Helsingfors, där hon tog examen 1962.
Modekedjan Seppälä
Tillsammans med syskonen Leena och Hannu byggde hon upp en modebutikskedja som täckte hela Finland. Det fanns Seppälä-butiker också i Sverige och Tyskland. Kapp-Ahl, också ett familjeföretag, kunde jämföras med Seppälä.
Liisa reste runt hela världen för att köpa tyger och tillverkning av kläder till Seppälä-butikerna. Hur hann hon bilda familj och få vardagspusslet att gå ihop? Där kommer Liisas egenskaper in; idérikedom, mod, nyfikenhet, enorm arbetskapacitet, envishet, ekonomiskt sinne samt omtanke om anställda och sina nära och kära. När modebranschen sedan såldes var Liisa bara 50 år.
Ankomsten till Vikbolandet
Med ett betryggande startkapital i fickan och med stor nyfikenhet åkte Liisa 1990 till Vikbolandet för att titta på ett slott som var till salu. Ett vackert gammalt herresäte som såg ut att behöva mycket kärlek och omsorg överväldigade Liisa totalt. Stora markområden vid Bråviken satte genast igång hennes fantasi.
Att bygga upp ett företag i Sverige, som i mångt och mycket har en annorlunda kultur vad gäller myndighets- och förvaltningsfrågor liksom i affärer och på arbetsplatser, var inte lätt. Men där kom Liisas personliga egenskaper åter igen till nytta. Utan mod, konstruktiva idéer och arbetslust hade det inte gått.
En komplett anläggning
Hon byggde upp ett nytt nätverk av affärskontakter. Familjen liksom gamla och nya vänner fanns vid hennes sida. Sonen Juha har nu tagit över som VD för Mauritzberg AB. Liisa lyckades även med detta projekt. Det har hittills tagit 30 år. Resultaten är beundransvärda. Nu kan familjen Lipsanen och hela Vikbolandet skryta med en lyxig hotell- och konferensanläggning, en vacker 18-håls golfbana med klubbhus och restaurang, samt ett växande antal villor, allt i en omgivning som är helt unik.
Det ser ut som om den finländska familjen Lipsanen blir den som ägt Mauritzberg Slott längst av alla på 1900-talet. Familjen Holstensson hade slottet i 32 år 1947–1979.
Utan Liisa, hennes sambo Dicki Sörensen samt sonen Juha skulle Mauritzberg inte vara den plats man alltid längtar till.
Raija och Mats Wallenius
Rädda Östersjön och skänk en gåva.
Läs mer på WWF och Naturskyddsföreningen.
Slottets historia
Detta är Mauritzbergs Slott
Närhistorien
Anläggningens utveckling sedan 1990
Bildgalleri
Så här fint är det på Mauritzberg
Se & Göra
Följ med på vår virtuella rundvandring i 360°
Klicka på bilden och få ett smakprov på vår härliga anläggning!
Karta Mauritzbergs Slott & Golf
Bad
Från Slottsbryggans badstege kan du bada i Bråvikens friska vatten. Vattnet är två meter djupt.
Bastu
För Slottets gäster kan man bada bastu gratis och njut av havsutsikten på en och samma gång!
I Slottets norra flygelbyggnad, i suterrängvåningen, ligger den trivsamma bastuavdelningen. Bastun är utrustad med duschrum, omklädningsrum och bastukammare för mysiga eftersittningar. Här är det enkelt att koppla av.
Bastuflotte
Boka vår bastuflotte med gänget! Ett underbart sätt att koppla av vid Bråviken.
Priset för att hyra hela flotten exklusivt gäller max tre timmar. I priset ingår uppvärmning av bastun, ved och hinkar av vatten.
Flotten har kall dusch. Vill man ha skölja av sig i varmt vattnen, får man värma upp hinkar med vatten. Det finns inte någon toalett på flotten. Inne i bastun finns det plats till 6 personer samtidigt.
Boule
Spela ett av världens äldsta spel, med anor från Egypten på boulebanan i vår Slottsparken finns en boulebana. Visste du att man i boule tränar upp smidighet, balans, bollsinne och psykisk styrka?
Gratis för våra hotellgäster.
Biljard & Bibliotek
I Mauritzbergs bibliotek finns cirka 2 500 band, i en anrik boksamling från 1600–1800-talet. Här finns också ett gammalt biljardbord, som du fritt kan använda som gäst hos oss.
Det var Birger Mörner som lät installera biblioteket på dess nuvarande plats. Här samlades den tidens litterära personer som Fröding, Strindberg och förstås stamgästen Verner von Heidenstam.
Den största delen av böckerna är dock inte från det ursprungliga mörnerska biblioteket. Det berättas nämligen att fru Hanna Lindmark, som ägde slottet under 1930-talet, var orolig att Birger Mörners franska böcker skulle innehålla osedliga historier. Eftersom hon inte behärskade franska, gick det inte att plocka ut enstaka böcker, utan hon anbefallde trädgårdsmästaren att ro ut och sänka hela biblioteket i Bråviken. Lyckligtvis är denna historia inte sann. Det värdefulla mörnerska biblioteket finns nämligen välbevarat vid Örebro universitetsbibliotek.
Båtplatser
Vid Slottet finns en gästhamn med två bryggor, Kvarn-och Slottsbryggan.
Som besökare till anläggningen är du välkommen att lägga till vid Slottsbryggan.
Djupet vid den K-märkta Slottsbryggan är max cirka 2,2 meter. Här finns både kommunalt färskvatten och eluttag. Det ryms 10–15 gästbåtar, beroende på båtens storlek.
Året 2012 byggdes Kvarnbryggan. Där erbjuds 10 båtplatser för säsongshyrning.
Fiske
Pröva fiskelyckan från klipporna eller ute till sjöss. Egen fiskeutrustning krävs.
Golf
Spela en golfrunda i ovanligt vacker miljö! Bara några hundra meter från Slottet ligger vår egen golfbana. En golfbana med 18 utmanande hål.
För dig som inte spelar golf, erbjuder vi introduktionskurser på driving rangen eller varför inte en puttningstävling på övningsgreen?
Historiska naturstigen
Musikrummet
Ett rum där du kan höra historiens vingslag. Här, i Slottets eget vardagsrum, finns en skönt klingande flygel och bekväma soffor. Musikrummet kan användas till mindre konserter eller för att njuta av musik via Slottets musikanläggning. Kanske vill du bara sitta här i goda vänners lag, spela sällskapsspel och avsluta middagen med kaffe och något gott därtill.
Musikrummets väggar är fyllda med porträtt av historiska personer, som har mer eller mindre nära koppling till Vikbolandet och Mauritzberg. Porträttet ovanför spisen visar en prydligt klädd herreman vid namnet Claes Ekeblad. Han återuppbyggde Mauritzbergs Slott efter ryssarnas härjningar 1719. Därför finns det ett ekeblad i Mauritzbergs vapen. Ett annat porträtt är av Oskar I. Detta är en kopia av originalet som hänger på Gripsholms Slott. Konstnären var Frederic Westin, som levde i början av 1800-talet.
Promenadslinga | Nordic walking
För den som önskar lite mera motion så är denna slinga ett utmärkt alternativ. Du får en stärkande promenad som startar bland de nybyggda husen men som snabbt övergår till lugnet i golfbanans vackra miljö. Du kan välja på två alternativ, antingen 4,5 eller 5,5 km.
Stavar kan du låna från reception som hotellgäst. Övriga betalar 80:- / 2 timmar.
Ställplatser
10 ställplatser för husbilar finns vid Klubbhusets parkering. Samtliga platser har tillgång till el.
Ställplatsen bokas och betalas online.
Tillgång till dusch, toaletter och handdukar finns att låna gratis i bistron då denna är öppen. Då denna är stängt finns en utetoalett på Klubbhusets baksida tillgänglig.
Tennis
I Slottsparken finns en bana till förfogande för hyra från maj till oktober.
Pris: Från 200 kr per timma
Hotellgäster spelar gratis om bokningen görs tidigast en timme innan spel.
Kontakta hotellreceptionen för bokning samt hyra av racket (50 kr styck) och köp av bollar (3-pack från 89 kr).
Padel
I Slottsparken finns en bana till förfogande för hyra från maj till oktober.
Pris: Från 250 kr per timma
Hotellgäster spelar gratis om bokningen görs tidigast en timme innan spel.
Kontakta hotellreceptionen för bokning samt hyra av racket (50 kr styck) och köp av bollar (3-pack från 89 kr).
Utflykter
På Vikbolandet finns också andra naturnära sevärdheter, som Kolmårdens Djurpark, Stegeborgs slottsruin och Göta kanal i Mem och Söderköping.
Vi vill också rekommendera ett besök till Zarah Leandermuseet i Häradshammars Bygdegård, Visätter Kalkon, Sänkdalens Glass, Vikbolandsstruts och Vikbolandets Hjort & Vilt/Ormsätter Honung.
Mycket att upptäcka
Jobba hos oss
Vill du bli del av oförglömliga gästupplevelser?
Under vistelsen
Bra att veta när du besöker oss