Hyllning till en lady och entreprenör

Liisa Lipsanen fyllde hedervärda 80 år den 20 september 2020.

Då Liisa fyllde 80 lyfte vi fram henne istället för Mauritzberg. Visst har hon åstadkommit ett storartat ställe för hotell- och konferensgäster, golfare och villabyggare, men vem är hon själv. Vad är det som drivit henne att bygga upp ett modeimperium, men först och främst en underbar familj med man och tre barn. Och ett ståtligt hus i ett av Helsingfors finområden. Och att sedan, mitt i livet börja en helt ny bana i grannlandet Sverige. Detta är vad vi firade när hon fyllde 80.

Från Kouvola (Finland)

Liisa såg dagens ljus 1940 i Finland. Vinterkriget mot Sovjetunionen var avklarat med stora finländska förluster, men inte krigstillståndet i sig.

Hon växte upp i den lilla staden Kouvola, en järnvägsknut mellan Lahtis och Villmanstrand. Där fick hon företagandet med modersmjölken. Föräldrarna hade en modebutik som döptes efter familjens efternamn Seppälä. Det var naturligt att Liisa efter studentexamen i Kouvola fortsatte till Handelshögskolan i Helsingfors, där hon tog examen 1962.

Modekedjan Seppälä

Tillsammans med syskonen Leena och Hannu byggde hon upp en modebutikskedja som täckte hela Finland. Det fanns Seppälä-butiker också i Sverige och Tyskland. Kapp-Ahl, också ett familjeföretag, kunde jämföras med Seppälä.

Liisa reste runt hela världen för att köpa tyger och tillverkning av kläder till Seppälä-butikerna. Hur hann hon bilda familj och få vardagspusslet att gå ihop? Där kommer Liisas egenskaper in; idérikedom, mod, nyfikenhet, enorm arbetskapacitet, envishet, ekonomiskt sinne samt omtanke om anställda och sina nära och kära. När modebranschen sedan såldes var Liisa bara 50 år.

Ankomsten till Vikbolandet

Med ett betryggande startkapital i fickan och med stor nyfikenhet åkte Liisa 1990 till Vikbolandet för att titta på ett slott som var till salu. Ett vackert gammalt herresäte som såg ut att behöva mycket kärlek och omsorg överväldigade Liisa totalt. Stora markområden vid Bråviken satte genast igång hennes fantasi.

Att bygga upp ett företag i Sverige, som i mångt och mycket har en annorlunda kultur vad gäller myndighets- och förvaltningsfrågor liksom i affärer och på arbetsplatser, var inte lätt. Men där kom Liisas personliga egenskaper åter igen till nytta. Utan mod, konstruktiva idéer och arbetslust hade det inte gått.

En komplett anläggning

Hon byggde upp ett nytt nätverk av affärskontakter. Familjen liksom gamla och nya vänner fanns vid hennes sida. Sonen Juha har nu tagit över som VD för Mauritzberg AB. Liisa lyckades även med detta projekt. Det har hittills tagit 30 år. Resultaten är beundransvärda. Nu kan familjen Lipsanen och hela Vikbolandet skryta med en lyxig hotell- och konferensanläggning, en vacker 18-håls golfbana med klubbhus och restaurang, samt ett växande antal villor, allt i en omgivning som är helt unik.

Det ser ut som om den finländska familjen Lipsanen blir den som ägt Mauritzberg Slott längst av alla på 1900-talet. Familjen Holstensson hade slottet i 32 år 1947–1979.

Utan Liisa, hennes sambo Dicki Sörensen samt sonen Juha skulle Mauritzberg inte vara den plats man alltid längtar till.

Raija och Mats Wallenius

 

Rädda Östersjön och skänk en gåva.
Läs mer på WWF och Naturskyddsföreningen.

Slottets historia

Detta är Mauritzbergs Slott

Närhistorien

Anläggningens utveckling sedan 1990

Bildgalleri

Så här fint är det på Mauritzberg

Se & Göra

Mycket att upptäcka

Jobba hos oss

Vill du bli del av oförglömliga gästupplevelser?

Under vistelsen

Bra att veta när du besöker oss