Se & Göra

Under en vistelse på Mauritzberg finns det många aktiviteter att välja bland.
Om du saknar din favorit aktivitet eller veta mer, informera oss!
Följ med på vår virtuella rundvandring i 360°

Klicka på bilden och få ett smakprov på vår härliga anläggning!

 

Karta Mauritzbergs Slott & Golf

 

Bad

Från Slottsbryggans badstege kan du bada i  Bråvikens frisk vatten. Vattnet är två meter djupt.

 

Bastu

För Slottets gäster kan man bada bastu gratis och njut av havsutsikten på en och samma gång!  

I Slottets norra flygelbyggnad, suterrängvåningen, ligger den trivsamma bastuavdelningen. Bastun är utrustad med duschrum, omklädningsrum och bastukammare för mysiga eftersittningar.  Här är det enkelt att koppla av.

Bastuflotte

Boka vår bastuflotte med gänget! Ett underbart sätt att koppla av vid Bråviken. 

Priset för att hyra hela flotten exklusivt gäller max tre timmar. I priset ingår uppvärmning av bastun, ved och hinkar av vatten. 

Flotten har kall dusch. Vill man ha skölja av sig i varmt vattnen, får man värma upp hinkar med vatten. Det finns inte någon toalett på flotten. Inne i bastun finns det plats till 6 personer samtidigt.

Boule

Spela ett av världens äldsta spel, med anor från Egypten på boulebanan i vår Slottsparken finns en boulebana. Visste du att man i boule tränar upp smidighet, balans, bollsinne och psykisk styrka?

Gratis för våra hotellgäster.

Biljard & Bibliotek

I Mauritzbergs bibliotek finns cirka 2 500 band, i en anrik boksamling från 1600–1800-talet. Här finns också ett gammalt biljardbord, som du fritt kan använda som gäst hos oss.

Det var Birger Mörner som lät installera biblioteket på dess nuvarande plats. Här samlades den tidens litterära personer som Fröding, Strindberg och förstås stamgästen Verner von Heidenstam.

Den största delen av böckerna är dock inte från det ursprungliga mörnerska biblioteket. Det berättas nämligen att fru Hanna Lindmark, som ägde slottet under 1930-talet, var orolig att Birger Mörners franska böcker skulle innehålla osedliga historier. Eftersom hon inte behärskade franska, gick det inte att plocka ut enstaka böcker, utan hon anbefallde trädgårdsmästaren att ro ut och sänka hela biblioteket i Bråviken. Lyckligtvis är denna historia inte sann. Det värdefulla mörnerska biblioteket finns nämligen välbevarat vid Örebro universitetsbibliotek.

Båtplatser

Vid Slottet finns en gästhamn med två bryggor, Kvarn-och Slottsbryggan.

Som besökare till anläggningen är du välkommen att lägga till vid Slottsbryggan.

Djupet vid den K-märkta Slottsbryggan är max cirka 2,2 meter. Här finns både kommunalt färskvatten och eluttag. Det ryms 10–15 gästbåtar, beroende på båtens storlek.

Året 2012 byggdes Kvarnbryggan. Där erbjuds 10 båtplatser för säsongshyrning.

Fiske

Pröva fiskelyckan från klipporna eller ute till sjöss. Egen fiskeutrustning krävs.

Golf

Spela en golfrunda i ovanligt vacker miljö! Bara några hundra meter från Slottet ligger vår egen golfbana. En golfbana med 18 utmanande hål.

För dig som inte spelar golf, erbjuder vi introduktionskurser på driving rangen eller varför inte en puttningstävling på övningsgreen?

Historiska naturstigen

Här kan du njuta av en promenad i naturskyddat område, samtidigt som du lära känna växter och träd.

Information finns längs stigen och inte så långt från Slottet finns bland annat den spännande historia om ”Björngraven”!

Klicka här för karta (pdf)

Musikrummet

Ett rum där du kan höra historiens vingslag. Här, i Slottets eget vardagsrum, finns en skönt klingande flygel och bekväma soffor. Musikrummet kan användas till mindre konserter eller för att njuta av musik via Slottets musikanläggning. Kanske vill du bara sitta här i goda vänners lag, spela sällskapsspel och avsluta middagen med kaffe och något gott därtill.

Musikrummets väggar är fyllda med porträtt av historiska personer, som har mer eller mindre nära koppling till Vikbolandet och Mauritzberg. Porträttet ovanför spisen visar en prydligt klädd herreman vid namnet Claes Ekeblad. Han återuppbyggde Mauritzbergs Slott efter ryssarnas härjningar 1719. Därför finns det ett ekeblad i Mauritzbergs vapen. Ett annat porträtt är av Oskar I. Detta är en kopia av originalet som hänger på Gripsholms Slott. Konstnären var Frederic Westin, som levde i början av 1800-talet.

Promenadslinga | Nordic walking

För den som önskar lite mera motion så är denna slinga ett utmärkt alternativ. Du får en stärkande promenad som startar bland de nybyggda husen men som snabbt övergår till lugnet i golfbanans vackra miljö. Du kan välja på två alternativ, antingen 4,5 eller 5,5 km.

Stavar kan du låna från reception som hotellgäst. Övriga betalar 80:- / 2 timmar.

Ställplatser

10 ställplatser för husbilar finns vid Klubbhusets parkering. Samtliga platser har tillgång till el.

Ställplatsen bokas och betalas online.

Tillgång till dusch, toaletter och handdukar finns att låna gratis i bistron då denna är öppen. Då denna är stängt finns en utetoalett på Klubbhusets baksida tillgänglig.

Tennis

I Slottsparken finns en bana till förfogande.

Hotellgäster spelar gratis.

Utflykter

På Vikbolandet finns också andra naturnära sevärdheter, som Kolmårdens Djurpark, Stegeborgs slottsruin och Göta kanal i Mem och Söderköping.

Vi vill också rekommendera ett besök till Zarah Leandermuseet i Häradshammars Bygdegård, Visätter Kalkon, Sänkdalens Glass, Vikbolandsstruts och Vikbolandets Hjort & Vilt/Ormsätter Honung.

Slottets historia

Detta är Mauritzbergs Slott

Närhistorien

Anläggningens utveckling sedan 1990

Bildgalleri

Så här fint är det på Mauritzberg

Se & Göra

Mycket att upptäcka

Jobba hos oss

Vill du bli del av oförglömliga gästupplevelser?

Under vistelsen

Bra att veta när du besöker oss